
Calculator pentru valori nutriționale
ERP Core dispune de calculator pentru valorile nutriționale ale produselor cu rețetă. În documentul de la sfârșitul paginii aveți un document al unui calcul complet.
Raportul pentru calculul valorilor nutriționale este detaliat pentru fiecare membru component al rețetelor: semifabricate și materii prime.
Utilizare
Pentru a putea utiliza aceasta funcționalitate trebuie parcurgeți următorii pași:
- se activează modulul pentru valori nutriționale (Applications > ERP Main > Product Management > Configure Nutritional Values);
- introducerea materiilor prime (adăugare produs) sau import din baza de date existenta (Applications > ERP Main > Product Management > Create Product);
- introducerea valorilor nutriționale ale materiilor prime sau importul acestora din baza de date existenta (Applications > ERP Main > Product Management > Nutritional Values);
- se introduc rețetele produselor (Applications > ERP Main > Manufacturing > Product Recipe);
- se rulează raportul pentru calcularea conținutului caloric (Applications > ERP Main > Manufacturing > Agregate BOM).
Introducerea rețetelor
Rețetele se pot introduce ierarhic (rețete principale și rețete de semifabricate) sau simplu (produsul conține direct toate materiile prime). Este recomandata introducerea ierarhică a rețetelor deoarece va ajuta la refolosirea semifabricatelor în cadrul mai multor rețete.
Introducerea ierarhică
Introducerea ierarhică a rețetei presupune existenta unor semifabricate și a unor materii prime. Semifabricatele la rândul lor au rețete proprii iar materiile prime nu au rețete. În orice rețetă se poate folosi o combinație de semifabricate și materii prime.
Spre exemplu dacă avem un produs la vânzare care se numește „Menu mici (5 buc) și cartofi prăjiți (200g)”, asta înseamnă ca avem în componenta acestuia:
Rețetă „Meniu mici (5 buc) și cartofi prăjiți (200g)”
- mici – 5 buc; (semifabricat)
- cartofi prăjiți – 200g; (semifabricat)
- muștar – 50g; (materie prima)
Primele 2 produse sunt produse semifabricate din punctul de vedere al meniului complet, iar ultimul este materie prima.
Semifabricatele vor avea la rândul lor rețetă. Sistemul permite introducerea mai multor rețete pentru un produs (retete alternative) dar la calcul doar rețea activă/selectată este utilizată.
Vom introduce 2 rețete pentru semifabricate (compuse doar din materii prime), astfel:
Rețetă mici (150 buc – 90 g/buc proaspăt / 75 g/buc preparat)
- Piept de vacă – 4kg
- Carne porc lucru grasă – 1kg
- Carne porc lucru slabă – 1kg
- Condimente pentru mici – 6 plicuri (pentru 6 kg de carne)
- Condimente speciale – 220g
- Chimen – 10g
- Coriandru – 50g
- Boia dulce – 20g
- Boia iute – 10g
- Usturoi – 50g
- Piper – 50g
- Bicarbonat – 25g
- Supă oase vită (* poate avea rețetă separata)
Rețetă cartofi prăjiți (1,5kg pentru o prăjire în friteuză / 200 g/porție)
- Cartofi cruzi – 1,5kg
- Ulei de palmier – 200ml
- Sare – 10g
- Brânză de oaie, rasă (pentru servire) – 10g (per porție)
Rețetele semifabricatelor pot fi introduse înainte sau după rețeta mare, deoarece referințele din rețete sunt raportate la produse, nu la rețetele acestora.
Raportul valorilor nutriționale
Sistemul generează un raport ierarhic al rețetei produsului. Acesta arata componenta fiecărui produs și atributele acestuia. Atributele sunt procesate în funcție de tipul lor. În cazul calculatorului pentru valori nutriționale, atributele pot fi de tip decimal
, long
sau string
. Tipurile decimal
și long
sunt însumate iar tipul string
este concatenat.
Următorul document arata un raport al valorilor nutriționale pentru un produs:
ErpWorkflows.Manufacturing.Bom.ProductBomReport 2023-01-05 15.28.46

